Ofwel; het geheel is meer dan de som der delen.

Een betonnen trap is indrukwekkend. Een bamboe trap is indrukwekkend. Maar de combinatie van deze beide materialen maakt deze trap fenomenaal!

Op het moment dat de bewoonster van deze boerderij met stalgedeelte contact met ons opnam, had zij al een duidelijk beeld voor ogen van de nieuwe trap. Het onderste gedeelte van de trap moest bestaan uit 2 betonnen treden. Omdat deze breder zijn dan de rest van de trap oogt dit gedeelte van de trap echt massief. Het was natuurlijk wel van belang dat deze 2 treden dezelfde optrede en aantrede zouden hebben als de rest van de trap om zo tijdens het belopen een gevoel van eenheid te behouden. Het is daarom dat we al vroeg in het bouwproces een afspraak ter plaatse maakten om in te meten en de maatvoering van de eerste 2 treden te kunnen bepalen.

Nadat de betonnen basis van de trap gereed was, werd een nieuwe afspraak gemaakt om het bamboe trapgedeelte definitief in te meten. Deze houten steektrap werd uitgevoerd op keepboom en dit houdt in dat de trapbomen onder de treden liggen en dus niet zichtbaar zijn. De trapboom aan de open zijde van de trap werd hier echter zo uitgevoerd dat deze de illusie creëert van gestapelde massieve bamboe blokken.

Precies daar waar de nieuwe trap geplaatst diende te worden stond een deel van de houten constructie welke het geraamte vormt van deze woning. De nieuwe trap moest hier dus omheen worden ontworpen. Ook hier is weer sprake van synergie; het contrast tussen het oude verweerde materiaal van deze balk en de strakke lijnen van de trap versterkt beide.

Mooie verlichting aan de muurzijde maakt deze trap compleet. Er werd expliciet níet gekozen voor een muurleuning.

Een mooi project en een leuke samenwerking!